Hvad er nærvær? Det har jeg brugt de sidste ti dage over først Sjælland og siden Fyn til at tænke over. Og til at tale om. Jeg har nemlig haft følgeskab af tre mennesker, der hver brugte en dag på at gå med mig og tale om nærvær. Simon Krohn, Louise Sparf og Andreas Klein Eriksen har alle truffet modige beslutninger eller gået alternative veje i deres liv for at være tro mod dem selv. Ved at tale med dem om nærvær blev det tydeligt for mig, at nærvær er mange ting.

Nærvær er mange ting

For Simon er nærvær en sansende og ikke dømmende tilstand. Simon er yogalærer og tager sit udgangspunkt i mindfulness-traditionen. For Louise derimod var det et spørgsmål om at skabe glæde og en meningsfuld hverdag på arbejdspladsen. Louise er direktør i Nine og har været leder i en årrække. Mens Andreas oplevede nærvær som noget relationelt han særligt kendte fra samværet med sin nærmeste. Andreas valgte for et lille år siden at sætte chefkarrieren på pause for at få mere tid til familien. Så ja, der er mange måder man kan forstå nærvær.

Fuld opmærksomhed

Men hvad er nærvær for mig? Jeg synes bedst nærvær kan beskrives som en tilstand, hvor man kun er et sted og hvor man har sin fulde opmærksomhed rettet der. Det er samtidigt en rolig og åben tilstand. Nærværet indbefatter således ofte også et valg. Jeg vil rette min opmærksomhed herhen og ikke andre steder. Om det så er mod en konkret opgave, mod en medarbejder eller mod sit eget indre er underordnet. Men nærvær forudsætter, at man kun laver en ting ad gangen.

Og når man lykkes med det nærvær, så frigiver man sit fulde potentiale lige netop der. I det øjeblik. Og som leder hjælper man således også sine medarbejdere med at frigive deres fulde potentiale. Ved at lytte. Reelt. Ved spørge. Nysgerrigt. Ved at give retning og perspektiv. Der rammer ind i deres kontekst.

Men hvad er nærvær for dig? Hvornår oplever du det? Og hvad betyder det for dig og dem omkring dig?

PS. Hvis du vil høre mig fortælle mere om nærvær og min pilgrimsfærd, så lyt til dette interview i AK24syv (minuttal 01:28).

(Visited 680 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Hanne 11. juli 2019 at 10:05

  Stor respekt for din beslutning og dit projekt.
  Er fuldstændig enig med dig i at nærvær er vigtig for at lykkedes som menneske, som leder og for at hjælpe medarbejderne med at lykkes.
  Det er så utrolig fedt, når man kan mærke, at det sker. Og så utrolig hårdt, når man er så presset, at man ikke formår det.
  Glæder mig til at følge dig.

 2. Rasmus Tolstrup 16. juli 2019 at 17:59

  Kære Hanne. Tak for din kommentar! Dejligt at du deler min oplevelse. Vil sætte pris på at høre dine egne oplevelser med, hvornår du er lykkedes med at fastholde nærværet – og hvad der gjorde udslaget. Gode hilsner fra det sydlige Belgien

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *