Hvad er nærvær? Det har jeg brugt de sidste ti dage over først Sjælland og siden Fyn til at tænke over. Og til at tale om. Jeg har nemlig haft følgeskab af tre mennesker, der hver brugte en dag på at gå med mig og tale om nærvær. Simon Krohn, Louise Sparf og Andreas Klein Eriksen har alle truffet modige beslutninger eller gået alternative veje i deres liv for at være tro mod dem selv. Ved at tale med dem om nærvær blev det tydeligt for mig, at nærvær er mange ting.

Nærvær er mange ting

For Simon er nærvær en sansende og ikke dømmende tilstand. Simon er yogalærer og tager sit udgangspunkt i mindfulness-traditionen. For Louise derimod var det et spørgsmål om at skabe glæde og en meningsfuld hverdag på arbejdspladsen. Louise er direktør i Nine og har været leder i en årrække. Mens Andreas oplevede nærvær som noget relationelt han særligt kendte fra samværet med sin nærmeste. Andreas valgte for et lille år siden at sætte chefkarrieren på pause for at få mere tid til familien. Så ja, der er mange måder man kan forstå nærvær.

Fuld opmærksomhed

Men hvad er nærvær for mig? Jeg synes bedst nærvær kan beskrives som en tilstand, hvor man kun er et sted og hvor man har sin fulde opmærksomhed rettet der. Det er samtidigt en rolig og åben tilstand. Nærværet indbefatter således ofte også et valg. Jeg vil rette min opmærksomhed herhen og ikke andre steder. Om det så er mod en konkret opgave, mod en medarbejder eller mod sit eget indre er underordnet. Men nærvær forudsætter, at man kun laver en ting ad gangen.

Og når man lykkes med det nærvær, så frigiver man sit fulde potentiale lige netop der. I det øjeblik. Og som leder hjælper man således også sine medarbejdere med at frigive deres fulde potentiale. Ved at lytte. Reelt. Ved spørge. Nysgerrigt. Ved at give retning og perspektiv. Der rammer ind i deres kontekst.

Men hvad er nærvær for dig? Hvornår oplever du det? Og hvad betyder det for dig og dem omkring dig?

PS. Hvis du vil høre mig fortælle mere om nærvær og min pilgrimsfærd, så lyt til dette interview i AK24syv (minuttal 01:28).

(Visited 712 times, 1 visits today)

15 Comments

 1. Hanne 11. juli 2019 at 10:05

  Stor respekt for din beslutning og dit projekt.
  Er fuldstændig enig med dig i at nærvær er vigtig for at lykkedes som menneske, som leder og for at hjælpe medarbejderne med at lykkes.
  Det er så utrolig fedt, når man kan mærke, at det sker. Og så utrolig hårdt, når man er så presset, at man ikke formår det.
  Glæder mig til at følge dig.

 2. Rasmus Tolstrup 16. juli 2019 at 17:59

  Kære Hanne. Tak for din kommentar! Dejligt at du deler min oplevelse. Vil sætte pris på at høre dine egne oplevelser med, hvornår du er lykkedes med at fastholde nærværet – og hvad der gjorde udslaget. Gode hilsner fra det sydlige Belgien

 3. bluray 12. januar 2021 at 11:53

  I constantly emailed this blog post page to all my associates, because if like to read it after that my links will too. Rosalinde Dallon Vivianne

 4. free sex 22. januar 2021 at 8:16

  Wonderful article! That is the kind of information that should be shared across the net. Elizabeth Mile Emylee

 5. dublaj 30. januar 2021 at 3:08

  You can certainly see your enthusiasm within the article you write. Tisha Lem Allx

 6. watch 1. februar 2021 at 1:15

  Hello! I simply would like to give you a big thumbs up for your excellent information you have here on this post. I am coming back to your site for more soon. Raf Desmund Marchall

 7. filmkovasi 4. februar 2021 at 14:38

  Hi there, just was aware of your weblog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate in case you proceed this in future. Numerous other folks will probably be benefited from your writing. Cheers! Ibbie Ragnar Darn

 8. netflix 5. februar 2021 at 1:00

  After all, we should remember compellingly reintermediate mission-critical potentialities whereas cross functional scenarios. Phosfluorescently re-engineer distributed processes without standardized supply chains. Quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology. Mirella Ashlin Valdis

 9. hindi movie 6. februar 2021 at 11:18

  After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Thanks! Pansie Papageno Eadwina

 10. bedava 7. februar 2021 at 16:05

  Great site! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also. Anthiathia Gallagher Halonna

 11. bluray 7. februar 2021 at 18:41

  We were such fans, we would lend LPs around the circle. We did the same with the Goons, they were another hot commodity in the 1960s. Jasmine Gearalt Amabel

 12. anime 10. februar 2021 at 1:11

  You made some decent points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site. Coreen Theodore Minda

 13. bluray 10. februar 2021 at 6:25

  A round of applause for your blog. Really thank you! Awesome. Vida Gannie Randell

 14. hindi movie 10. februar 2021 at 17:27

  Thanks for sharing, this is a fantastic article. Thanks Again. Great. Jacklin Arte Dunning

 15. diziler 10. februar 2021 at 19:02

  Super cute outfits especially for Fall/Winter weather that its getting colder! Roshelle Linn Kano

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *